måndag 26 december 2011

Mjuk pepparkaka med philadelphia glasyr och pepparkakor!

Julafton firade vi hos oss med några av mina föräldrar, syskon och respektive.
Islänsk julmat hade vi och den lagade pappa och jag var hans hjälpreda i köket men efterrätten tog jag hand om och det blev pannacotta med bär  :)

Igår däremot var det middag hos mina föräldrar och då tänkte jag stå för efterrätten igen och tyckte att det lät väldigt juligt med en mjuk pepparkaka med glasyr.

Två kakor gjorde jag och det var ju bra då dom var väldigt uppskattade bland gästerna :D

Receptet på själva kakan:
  • 110 gram smör
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl socker
  • 1 1/2 dl creme fraiche  ( Jag använde hela burken :P)
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen nejlika
  • 2 tsk malen ingefära
  1. Sätt ugnen på 180 grader och smörj en form med smör.
  2. Smält smöret och låt svalna 
  3. Vispa ägg, socker och brunfarin pösigt
  4. Vispa sedan i smöret och sedan creme fraiche
  5. Blanda vetemjöl och kryddor en en bunke
  6. Rör tillsist ner  vetemjölsblandningen i äggblandningen
  7. Häll smeten i formen och ställ mitten i ugnen i ca 40 minuter

    Philadelphiaglasyr
  • 125 gram Philadelphiaost
  • 50-60 gram rumstempererat osaltat smör
  • ca 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
Det är bara att blanda ihop allt och vispa ordentligt :)

Och när kakan har svalnat så är det bara att bre på den mumsiga frostingen :)
Jag dekorerade även med goda pepparkakor och här får ni receptet:

  • 300 gram smör
  • 5 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk malen ingefära
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk malen nejlika
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • 15 dl vetemjöl
  1. Rör smör, socker och sirap till en jämn smet.
  2. Rör ner kryddorna, vattnet och tillsist vetemjölet till en jämn smet.
  3. Låt sedan degen vila i kylskåpet i ca ett dygn :)
Sedan så ska dom gräddas i ugnen i 200-225 grader i 4-5 minuter


Hoppas det smakas gott :D

1 kommentar: